sobota 28. července 2012

Stromořadí dubů letních v Hodkovičkách

Určitě jste si všimli, že se na našem blogu čas od času objevují fotky památných stromů nebo chráněných území. Občas totiž jezdím(e) fotit a tak vzniklé fotky nahrávám na Wikipedii, kde se mohou hodit jako ilustrace některých článků. Je hezké, když chodíme do přírody, ale když chodíme do přírody a ještě je to užitečné, je to ještě hezčí. ;)

Jednou jsme se takhle ocitli v pražských Hodkovičkách, kde roste v ulici V lučinách skupina památných stromů známá jako stromořadí dubů letních v Hodkovičkách, kterých tu je celkem 12. Stromořadí tu vysadil kolem roku 1880 továrník Hans Kropf narozený v Děčíně. Stromy dosahují 18-32 m na výšku a jejich odvody kmenů jsou 258-403 cm. Vyhlášeny byly 24. srpna 2009. Zvláštní bylo, když jsme stáli vedle informační tabule a prohlíželi jsme si jí, zamířil k nám pán a že je hrozně rád, že nás to zajímá, že toto stromořadí sázel jeho pradědeček. :) Byla to docela náhoda. :)

Duby letní v ulici V lučinách

130 let staré stromy

V této ulici je řada krásných vilek na jedné straně a pak louky a les na druhé straně. Když tohle člověk vidí, ani si nepřipadá jako by byl ještě v Praze. :) Ale Praha to je. :)

Vilka v ulici V lučinách

Všimla jsem si několika vysázených keřů - shodou náhod jde o nějaký druh líčidla (Phytolacca), které jsme nedávno viděli v botanické zahradě. Tady je to několikanásobně větší keř, tak už si umím přestavit, že se odsud tyto keře mohou šířit do volné přírody. :( Rostliny pocházejí z jihovýchodní Asie odkud je do Evropy dovezli obchodníci. Líčidlo má bílé květy, plody jsou tmavě červené až černé a ty se používaly k barvení potravin (třeba vína), jenže ve větším množství může být i jedovaté. No, doufám, že se nám tu tyto rostliny moc nebudou roztahovat... jako křídlatka japonská, bolševník velkolepý nebo netýkavka žláznatá.

Keř z rodu líčidlo (Phytolacca)

Zrající plody líčidla

Poslední pohled na letadlo nad našimi hlavami... A pak jsme naskočili do našeho bujného oře a vyrazili jsme na farmu, o které se dočtete v dalším příspěvku... až ho napíšeme. ;))

Letadlo :)


Další informace:
- Wikipedia - Seznam památných stromů v Praze
- článek Tajemná rostlina z Asie několik let zdobí okolí Brna na idnes.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)