pátek 11. května 2012

Chvojínek

Chvojínek je malá vesnice u Neveklova.... takových vesnic je bezesporu mraky, ale jenom pár jich má takovou zajímavost jako právě Chvojínek. Je to malý kostelík vypínající se na nízkém vršku nad okolní krajinu. Určitě si jej nejde nevšimnout, když jedete po staré silnici z Konopiště do Neveklova... Dlouho jsem se ke kostelíku chtěla podívat a teď se to konečně povedlo. :) Auto jsme nechali ve vesničce a kousek jsme se prošli po okolí.

Pole u Chvojínku (foto: Jirka)

Kostel je zasvěcen sv. Václavu a stojí tu už od konce 13. století. Postaven byl v gotickém slohu, ale vnější úprava kostela je novorománská. Zachovalý trojboký presbytář má tři lomená okna s původními kružbami, ve kterých jsou vitráže z barevného skla. Jinak se o kostelíku moc dalších informací najít nedá. Škoda, je to krásná stará stavba, ale jakoby se o ní ani moc nevědělo. Snad alespoň v místních kronikách by se toho dalo najít víc...

Kolem kostela se natáčel film Kytice, který vznikl na motivy balad od Karla Jaromíra Erbena. Režisér a kameraman F. A. Brabec si vybral pěkné místo, úplně si umím představit, že se tu některé z balad mohly odehrát. :)

Kostel sv. Václava ve Chvojínku (foto: Jirka)

Chtěla jsem se podívat na kostelík taky odjinud než jenom z bezprostřední blízkosti, tak jsme se šli projít kousek dál, respektive níž. :) Šli jsme po cestičce mezi loukou a řepkovým polem. Škoda, že jsem si na nohách nechala sandály, jinak bych se snažila podívat i k rybníku na Černíkovickém potoce, který tam dole je. Rybník byl docela zarostlý, tak se mi nechtělo v sandálech bloudit ve vysoké trávě a mezi keři. :)

Jak je z fotografií vidět, bylo ten den krásně slunečno, takže se celý dnešní malý výlet nesl v takovém rozzářeném duchu. Bezesporu za to může i zářivá řepka...

Řepkové pole pod kostelíkem (foto: Jirka)

Řepka (foto: Lenka)

Protože jsme si nenašli jinou cestu, museli jsme se zase vrátit po té samé do kopce směrem ke kostelíku. :) Je na něj krásný pohled i z bezprostřední blízkosti a zvlášť pěkně vypadá s kamenným křížem, který před kostelem stojí. Kříž pochází z roku 1885.

Kostel sv. Václava (foto: Jirka)

Než jsme prošli vstupní branou, koukli jsme se ještě kolem... Opět se nám otvíraly pěkné pohledy na okolní málo obydlenou krajinu... Jakoby se člověk najednou ocitl jinde než v hustě obydlených Středních Čechách. Ale takových krásných koutů je na Neveklovsku nepočítaně, tak snad se nám je tady povede postupně lépe zdokumentovat. :)

Všimla jsem si, že v trávě právě kvete pryšec chvojka (Euphorbia cyparissias), přišlo mi vtipné spojení této rostliny s tímto místem. :) Chvojka na Chvojínku. :) Jinak asi tato kytička nebude zase ničím moc zajímavá, jedná se o běžný druh, který je vidět snad v celé České republice. Pryšec chvojka se někdy přezdívá hadí mléko a to proto, že při poranění rostliny vydávají rychle tuhnoucí husté bílé mléko... ale pozor, jedná se o jedovatou rostlinu. 

Pryšec chvojka... na Chvojínku (foto: Lenka)

Zelená políčka (foto: Lenka)

Pak jsme už konečně prošli branou a ocitli jsme se na malém hřbitůvku. Na drátech elektrického vedení nad vchodem ke kostelu po celou dobu naší návštěvy vysedával holub a zvědavě na nás koulel svýma očkama... :) Docela jsem se divila, že se nás nelekl a neuletěl...

Brána vedoucí ke kostelíku (foto: Lenka)

Zvědavý holub (foto: Lenka)

Jak jsem se zmínila už výše, je kostel obklopen starým hřbitůvkem... V nejstarším hrobě leží Josef Černý - neveklovský kněz z přelomu 18. a 19. století.

Od hřbitova je pěkný výhled do krajiny (foto: Jirka)

Poslední obrázek je malinko nechutný, ale co... i to je okolní svět, který se snažíme dokumentovat. :)) Už když jsme obcházeli kolem kostelíka, všimla jsem si divných pavučin na keřích kolem hřbitovní zdi. Až při pozdějším bližším ohledání jsem zjistila, že to nejsou pavučinky, ale že se jedná nejspíš o nějaké housenčí mateřské školky. No, docela by mě zajímalo, co z těchto housenek nakonec bude, ale obávám se, že krásní motýli asi moc ne, spíš nějaká pohroma na úrodu nebo tak něco... :)

Housenky kam se podíváš (foto: Lenka)

Musím konstatovat, že se mi dnešní zastávka na cestě z Prahy do Neveklova velmi a velmi líbila. :) Chvíli jsme se v Neveklově zdrželi, dostali jsme dokonce i večeři, mňam. :)


Další informace:
- pryšec chvojka na stránkách botany.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)