neděle 30. října 2011

Jack-o'-lantern

Pro zejména anglicky hovořící země je na podzim typický jeden svátek - Halloween, který se pomalinku začíná zabydlovat i u nás. Ne, že by se mi takové zabydlování líbilo, ale jedna součást tohoto svátku mě letos velmi zaujala a je možné, že se to u nás doma stane tradicí. :) Jasně, řeč je o vyřezávání dýní a tvorbě tzv. jack-o'-lantern.

Začali jsme se synovcem nejprve dvěma malými exempláři... trochu mě překvapilo, jak se do takových mrňavých dýní těžce vyřezává, ale nakonec se docela povedly a prcek měl radost. :) 

Mini jack-o'-lanterns

Svátek se slaví v anglosaských zemích od dob Keltů 31. října, kdy se mají domů vracet duše zemřelých a vyřezané svítilny jim mají svítit na cestu a také měli sloužit jako ochrana před zlými skřítky. Dříve se tyto svítilny vyřezávaly z tuřínů, ale také z řepy a brambor, dnes jsou to nejčastěji dýně.

Ta naše oranžová krasavice původně vážila 7 kg a zakoupena byla v blízkém obchodě - naštěstí, zdaleka bych ji táhnout nechtěla. ;)

Dýně

... No, nezbývalo než zanořit ruku do záplavy dýňových semínek... No, pomohla jsem si i lžící. :) 

Seeds

Neřekla bych, že u dýně budu stát více než hodinu a pižlat oči, pusu a nos. Ale co jsem si nadrobila... :) Nicméně si myslím, že se nám naše dýňová "Jack-o'-lantern" prostě povedla. :) K vidění bude na našem balkóně každý večer, dokud nepodlehne hnilobě. ;)

Our jack-o'-lantern :)

Když už nic jiného, tak oranžová barva i světlo svíček k podzimu tak nějak patří...


Další informace:
Jack-o'-lantern na wikipedii
- stránky o výrobě halloweenské dýně (v angličtině) s několika zdařilými ukázkami :)

2 komentáře:

Díky za komentář, thank you for your comment! :)