čtvrtek 16. června 2011

PP Vinice v Jincích

Dalším chráněným územím, které doposud nenavštívil nikdo s fotoaparátem v ruce (tedy alespoň nikdo, kdo fotí pro Wikipedii :)) je přírodní památka Vinice. Z toho důvodu jsme v brzké době po navštívení přírodní památky Na horách, zastavili na stejném parkovišti v Jincích, ale tentokrát jsme se vypravili opačným směrem. Nejprve jsme si koupili točenou zmrzlinu a pak jsme mohli pokračovat dál v objevování nových věcí...

Šli jsme kolem starého jineckého zámku... smutná budova. Před samotným vybudováním zámku tu stála tvrz, zámek je z poloviny 18. století. Jde o trojkřídlou barokní budovu ve tvaru písmene U. Střední část budov je o patro vyšší než boční křídla. Kaple sv. Josefa byla zcela zničena V 19. století tu byl vybudován pivovar, pak sodovkárna... V současné době je budova  k prodeji. Snad se najde někdo, kdo této budově ještě dá nějaký nový smysl.

Jinecký zámeček v hodně špatném stavu (foto: Lenka)

Šli jsme se nejdřív podívat ke zdejšímu rybníku a cestou jsme šli kolem rodného domu Josefa Slavíka. Josef  Slavík byl celosvětově proslulým houslistou a hudebník skladatelem. Narodil se v Jincích 26. března 1806 a zemřel v 30. května 1833 v Budapešti. Pohřben byl také v Budapešti, až po sto letech byly ostatky převezeny na vyšehradský Slavín a ve stejné době byla na jeho rodném domě odhalena pamětní deska.

Rodný dům Josefa Slavíka (foto: Lenka)

Jinecký rybník (foto: Jirka)

Vodní rostlina (foto: Lenka)

Ještě jednou rybník :) (foto: Jirka)

Vřetenuška obecná (foto: Lenka)

Kněžice páskovaná (foto: Lenka)

Výchozy kambrických hornin v PP Vinice (foto: Lenka)

Mladý skokánek (foto: Lenka)

Otisky trilobitů (foto: Lenka)

Pohled na Jince z PP Vinice (foto: Lenka)

Cestou zpátky jsme se ještě zastavili v Hostomicích u dvou památných lip, které byly vyhlášeny v roce 2008, ale stále ještě nejsou v oficiální databázi AOPK ČR (Agentura ochrany přírody a krajiny v ČR)... ale cedule s malým státním znakem u nich je, tak bych tomu vyhlášení i docela věřila. :) Stromy jsou při pravé levé straně silnice z Běštína do Jinců.

Památné lípy v Hostomicích (foto: Lenka)

Pak jsme jeli už domů... Pěkný den - mnohem lepší je trávit den v přírodě, než v kanceláři v Praze. :) Škoda jenom, že těch dní dovolené mám tak málo. :))


Další informace:
- oficiální stránky městyse Jince
- cs.wikipedia - Jince, přírodní památka Vinice

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)