sobota 11. června 2011

Muzejní noc 2011 - Dobříš

Muzejní noc má jednu nespornou výhodu - může na ní vyrazit i člověk, který dělá denní služby, a tak jsme se i my mohli zúčastnit. :) Muzejní noc byla naplánována na nádvoří dobříšského zámku od 18 do 22 hodin. My jsme sem dorazili lehce po 20. hodině a rovnou jsme se zařadili do fronty čekajících nadšenců... Do zámku se pouštěly malé skupinky asi po osmi lidech, tak to chvíli trvalo, než na nás došla řada. :) Mezitím začalo poprchávat, tak jsme byli vpuštěni do vstupní haly, kde jsme ale dál museli čekat... :)

Pohled do francouzského parku

No, dočkali jsme se... Prohlídka vedla na půdu, kde je expozice "dobříšské přízraky", kde je několik podivných postav a postaviček a moc jsme teda nechápali, o co že má jít. :)) Každopádně jsme si říkali, že je docela fajn, že muzejní noc je zdarma, protože platit za tohle, to by se nám nechtělo. :) I když normálně expozice na půdě je zde vedena jako druhý prohlídkový okruh, který stojí 50 resp. 30 Kč. Docela síla! :)

Prohlídka dobříšských přízraků...

... na zámku Dobříš... :)

Během celé doby (18 - 22 hodin) bylo otevřeno i Městské muzeum Dobříš, které se nachází rovněž v prostorách zámku. Pro muzejní expozici jsou zde vyčleněny tři místnosti, kde jsou vystaveny především motocykly... ale také vitríny s různými dobovými dokumenty, uniformami, zbraněmi, nádobím, náboženských soškami atd.

Velmi zajímavý je model od Petra Kadlece, který ukazuje, jak původně vypadala bývalá dobříšská synagoga, kde nyní sídli Kulturní dům Dobříš. Model zobrazuje nejen to, že stavba dříve měla i věž, ale byla od okolí oddělena plotem, který zde dnes už není... což zřejmě souvisí s rozvojem automobilové dopravy.

Muzeum bylo o něco zajímavější... model synagogy

Smutným mementem jsou potravinové lístky z válečné doby... Z doby, kdy lidé sice formálně měli nárok na určité množství potravin, ale v obchodech nic nebylo a lidé běžně umírali hladem... Byla to děsivá doba, ale neměli bychom na ní zapomínat! Úsměvnější památkou dob minulých je např. vysvědčení dvanáctiletého Otty Kollmanna z Dobříše, který byl žákem čtvrté třídy a "choval se dobře, a při dobrých schopnostech a prostřední pilnosti se následovně naučil předepsaným předmětům...", na vysvědčení pak následuje výčet známek... vesměs byly dobré, ale jen pravopis byl prostřední. Tak se tedy v roce 1866 známkovalo. :))

Ze starých dokumentů

Městské muzeum Dobříš

Na jedné z fotografií je zachycen osmnáctiletý Jeroným Colloredo-Mansfeld (1912-1998), který se po revoluci dočkal restituce a byl mu navrácen zámek Dobříš a zámek Zbiroh i s okolními lesy. K navrácení došlo rozhodnutím Ústavního soudu z roku 1997, formálně si zámek převzal v únoru 1998. V současné době zámek, francouzský i anglický park vlastní synovec Jeroným Colloredo-Mansfeld (narozen v roce 1949 v USA), který má dvě děti, takže o další majitele zámku je postaráno. :)

Noc na nádvoří :)

Nádvoří zámku

Součástí dobříšské Muzejní noci byl i doprovodný program - hudební a divadelní představení, která se odehrávala na nádvoří... ale když jsme opustili muzeum, už docela silně pršelo, tak se program přesunul do "konírny"... Zrovna hrál Swing band Dobříš, ale konstatovali jsme, že je to hudba především pro starší, tak jsme šli domů. ;))


Další informace:
- Muzeum města Dobříše
- stránky Kulturního domu Dobříš
- stránky zámku Dobříš

2 komentáře:

  1. Dobříšské přízraky mají připomínat pověsti, ketré se vážou k zámku, neboť zde vedla Zlatá stezka. Expozice slouží hlavně pro menší děti!!!!
    Jestli jste čekali nějaké horové postavy, tak to jděte spíš do kina. Na přízraky chodí i děti školkového věku a některé se bojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý anonyme.
      Bez jakéhokoliv dalšího komentáře během Muzejní noci jsme prostě nechápali, o co jde... Nevím, jestli normálně k tomu je nějaké povídání nebo ne... Jen jsem se pozastavila nad tím, že těch pár postaviček je možno navštívit za 50/30 Kč, což mi vzhledem k tomu, co jsem viděla, přišlo opravdu hodně peněz. Některé postavy jsou docela strašidelné a teda chápu, že děti se bojí, když jsem se pomalu bála i já. Nemusím horory a nebudu na ně tedy ani chodit do kina.
      Přesto bych Vám ráda poděkovala za názor. S pozdravem, Lenka

      Vymazat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)