středa 18. května 2011

PR Andělské schody

Přírodní rezervace Andělské schody se nachází v katastru obce Voznice, tedy asi 5 km severně od Dobříše a leží v bezprostřední blízkosti rychlostní silnice směrem na Prahu. Neřekla bych, že tak blízko dálnice může být tak pěkné místo... ale někdo si toho evidentně všiml. :) 30. března 2002 tu byla na území o rozloze a13,25 ha vyhlášena přírodní rezervace. Zahrnuty jsou zde dvě louky a jsou tu vyvinuty podmáčené biotopy se volnou hladinou podzemní vody, ale i velmi suchá luční společenstva.

Vydali jsme se sem v květnu právě proto, že jsme chtěli vidět kvetoucí českou orchidej nazvanou prstnatec májový. Ale nejprve jsme na louce našli zvláštního zeleného pavouka - nikdy dříve jsme takového neviděli a až doma jsem zjistila, že jde o maloočku smaragdovou (Micrommata virescens), tedy přesněji řečeno viděli jsme tu samici tohoto druhu. U maloočky smaragdové se projevuje pohlavní dimorfismus - samci jsou menší a hnědě zbarvení. Je to krásný pavouk! (No, nečekala bych, že tohle někdy napíšu, protože pavouky moc v lásce nemám, ale ta zelená je prostě dobrá! :))

Maloočka smaragdová (foto: Lenka)

Byla jsem tu už jednou asi o měsíc dřív, ale to se ze země teprve klubaly rostlinky sasanek hajních (Anemone nemorosaa blatouchů bahenních (Caltha palustris). V polovině května už tyhle kytičky byly po odkvětu, ale zato tu byly další jiné, zajímavé. Jsou to např. hadí mord nízký (Scorzonera humilis), upolín nejvyšší (Trollius altissimus), ostřice Hartmanova (Carex hartmanii), hořec hořepník (Gentiana pneumonanthe), nehojně i kosatec sibiřský (Iris sibirica). Ve vlhčích částech přírodní rezervace roste třeba suchopýr úzkolistý (Eriophorum angustifolium), přeslička bahenní (Equisetum palustre), žabník jitrocelový (Alisma plantago-aquatica), prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) a pomněnka bahenní (Myosotis palustris). Naopak v sušších částech rostou vzácné druhy jako např. lomikámen zrnatý (Saxifraga granulata), mochna bílá (Potentilla alba), smolnička obecná (Viscaria vulgaris), tužebník obecný (Filipendula vulgaris) nebo vzácná orchidej vstavač kukačka (Orchis morio).

Jedna z luk PR Andělské schody (foto: Jirka)

V jednom místě jsme našli velké množství bublin... teda jako malá jsem upolín nejvyšší (Trollius altissimus) nazývala. :) Jde o květiny s výraznými žlutými okvětími, které se v naší přírodě nedají přehlédnout. Upolín nejvyšší roste na vlhkých stanovištích na loukách nebo ve světlých lesích a vyskytuje se od nížin až po horské oblastí. V České republice se vyskytuje roztroušeně a je chráněn zákonem. 

Upolín nejvyšší (foto: Jirka)

Detail květu upolínu (foto: Lenka)


Docela mne překvapilo množství upolínů, které jsme tu našli... Je to radost koukat na takový velký počet žlutých hlaviček. :) Akorát mě mrzelo, že jsme nemohli najít orchideje, co na loukách mají růst. Pozorovali jsme tu velké množství jakýchsi listů při jejichž bázi byly odkvetlé květy a už hodně naběhlá tobolka. Nikdy jsem nic podobného neviděla a až později jsem zjistila, že šlo patrně o ocún jesenní (Colchicum autumnale), který na podzim kvete, ale plody vytváří až na jaře další rok. :)

Starý strom (foto: Jirka)

... louka... (foto: Jirka)

Viděli jsme tu také mnoho pěkných kytiček, které jsme neuměli určit a ještě jsem na to neměla čas, ale doufám, že časem jejich jména někde vykoumám. ;)

Zatím neurčená kytička bílých kvítků :) (foto: Lenka)

Pak jsme si přešli z jedné louky na druhou a při té příležitosti jsme se mohli podívat na rychlostní silnici R4, po které pomalu denně jezdíme, ale vlastně si jí nikdy nevšimneme. Kolem Voznic kopíruje trasa R4 původní silnici I/4, které v této části vedla zvlněným terénem, kterému se říká Andělské schody, od toho pochází i název přírodní rezervace. I dnes je docela zážitek jet na kole po Andělákách, člověk si to dost užije. ;))

Stará a nová silnice (foto: Lenka)

O kousek dál jsme chtěli nakouknout ještě na druhou louku a narazili jsme tu na zajímavé suchozemské plže - jantarky obecné (Succinea putris). Jsou to malí plži, kteří jsou vázáni na vlhké prostředí, vyskytují se často v blízkosti vodních toků nebo nádrží.

Jantarka obecná (foto: Lenka)

Druhá chráněná louka... (foto: Jirka)

A pak to přišlo - byly tam! :) Několik rostlin prstnatce májového (Dactylorhiza majalis). Měla jsem z něj opravdu radost. Je to krásná květina - teda když se na ní zadíváme více z blízka... Jednotlivé kvítky připomínají svoje vznešenější tropické druhy. :) Prstnatec májový dorůstá 20-60 cm, ale my jsme viděli spíše nižší zástupce. Asi u 70% populace prstnatce májového mají na sobě listy drobné skvrnky. Květenství je složeno až z 50 kvítků a dosahuje 4-17 cm. Tento druh prstnatce kvete v květu a červnu, po odkvětu se květy mění na tobolky s velkým počtem semen.

Jedna z českých orchidejí... (foto: Lenka)

Prstnatec májový je v České republice nejrozšířenějším zástupcem čeledi vstavačovité, ale i přesto je zákonem chráněn... No, ještě aby ne, protože je to nádherná rostlina. Takže jsem měla radost, že se nám je nakonec povedlo najít. :))

Prstnatec májový ! (foto: Lenka)

Příště  za orchidejemi asi budeme muset vyrazit někam jinam, kde je větší pravděpodobnost, že nějakou zastihneme... Ale to asi až příští jaro, protože většina českých zástupců vstavačovitých kvete v jarních měsících. :)


Další informace:
- Andělské schody na wikipedii - s mými fotkami :))
- Andělské schody na stránkách www.botany.cz
- Stránky na facebooku věnované chráněným územím v České republice (zde), kde jsou zveřejňovány hezké fotografie přírody a odkazy na články na české wikipedii.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)