sobota 23. dubna 2011

Cyklistický výlet po okolních obcích

Jedno dubnové sobotní odpoledne jsme se vydali na vyjížďku na kole.. a samozřejmě jsme si s sebou vzali i naše fotografické přístroje, kdyby se nám cestou naskytla nějaká pěkné scenérie, tak by bylo škoda jí nezaznamenat. :) No, mě se těch scenérií naskytlo mnohem víc, protože jsem si foťák vezla u pasu, ale Jirka ho měl na zádech v batohu, tak byl občas líný si foťák vyndat. :)

Z Dobříše jsme jeli směrem ke Staré Huti a k rybníku Strž, k památníku Karla Čapka na Strži jsme už ale nedojeli, protože kousek před ním jsme uhnuli a jeli jsme dál po modré turistické značce... respektive spíš po cyklotrase č. 308. :)

Louky a lesy za Starou Hutí (foto: Jirka)

Toho dne bylo krásné počasí, sluníčko se pečivě činilo a vytvořilo počasíčko tak akorát na ježdění na kole - takže ani teplo, ani zima. Okolní příroda byla asi spokojená taky, protože všude kolem to všechno pučelo, kvetlo, vonělo. :)

Mě se nejvíce líbily nafialovělé kvítky barvínku menšího (Vinca minor), což je hojně rozšířená kytička, které je často vidět v jarních měsících (kvete od března do června). Dorůstá až 20 cm, má plazivý oddenek a nápadná je také sytě zelenými lístečky, které si udržují barvu i dlouho po utržení - proto je někdy používá jako ozdoby do různých květinových vazeb. :) Barvínek menší přirozeně roste ve světlých listnatých lesích, křovinách nebo na skalách, ale často je vysazován i na hřbitovech, parcích, zámeckých zahradách atd.

Květ barvínku (foto: Lenka)

Na rozcestí u Čtvrtého hamru jsme se odpojili od modré značky a chtěli jsme jet po žluté značce. Chvíli to bylo v pohodě, ale najednou koukáme a žlutá nikde. :) Takže jsme se chvíli s kolem museli projít po lese, než jsme zase žlutou našli. :) Ale i tak si říkám, že je dobře, že jsou v přírodě vyznačovány cyklostezky i trasy pro turisty... Mám dojem, že používání turistických tras s kolem je občas slušně řečeno o ústa. :))

Stromy v květu (foto: Lenka)

Žlutá nás nakonec dovedla na rozcestí se silnicí kousek nad Kozími Horami. Kozí Hory byly dříve samostatnou vsí, ale od roku 1960 patří k městu Nový Knín, které odsud leží kousek po proudu říčky Kocáby, které tu tvoří svažité údolíčko... no, chytře jsme si to sjeli dolů a pak jsme museli zase šlapat nahoru. :)) Ve vyšších partiích vesnice stojí malá kaplička sv. Anny, která byla postavená v 19. století.

Kaplička nad Kozími Horami (foto: Lenka)

Z Kozích Hor jsme jeli po silnici přes ves Hranice, která rovněž patří pod Nový Knín a o kus dále jsme se zase napojili na modrou turistickou značku a cyklostezku č. 308. Pak jsme dorazili do Chramiště, které rovněž patří pod Nový Knín. Vesnička je to malinká, je tu trvale hlášeno asi 34 obyvatel, ale nám se tu docela líbilo. I když možná to bylo tím, že nám ves osvětlovalo měkké podvečerní světlo a za vesnicí prosvěcovala žlutá řepková pole... i když objektivně řečeno - asi tu nic moc pěkného není. :)

Chramiště (foto: Jirka)

Řepkové pole (foto: Lenka)

Dále jsme pokračovali na Dražetice, které už patří do katastru Borotic. :) Zastavili jsme se u ohrady s kobylami a koukli jsme se na ně. Je trochu škoda, že o těchto malých vesničkách se na internetu nedá nikde nic moc najít. O Dražeticích jsem se dozvěděla akorát, že zdejší kaplička hranolového tvaru je z roku 1760.

Cestou dál jsme se dostali už na dohled rozhledny na Veselém vrchu, za kterou jsme už tušili Vltavu. No a to jsem se snažila nemyslet na to, jak daleko ještě jsme od Dobříše. :) Ale krásně zbarvená obloha mi pomáhala na vzdálenosti zapomenout. :)

Zapadající slunce (foto: Lenka)

Do Borotic to byl kousek, hlavně z kopečka dolů. :) Borotice jsou v historických pramenech poprvé zmiňovány v roce 1207, takže před pár lety zdejší obyvatelé oslavili 800 let od založení obce. Z památek tu najdete kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl původně gotický, ale později byl barokně přestavěn. Dále tu jsou pošta, škola, fotbalové hřiště, ale hlavně - hospoda. :) No, uvědomuji si, že jsem teď trochu zlá, ale hospod v tomto kraji skutečně moc nepotkáte. ;)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Boroticích (foto: Lenka)

Poslední pohled na krvavý západ slunce... a pak ještě několik kopečků, projet Drhovy, Rybníky a kolem Budínku do Dobříše. :)

Ohnivé slunce (foto: Lenka)

Ke konci jsme už na cestu moc neviděli a domů jsme dorazili za úplně tmy a s bolavýma nohama, ale byl to pěkný cyklo-foto výlet. ;)


Další informace:
- oficiální stránky obce Borotice
- cs.wikipedia - části Nového Knína: Kozí Hory, Hranice, Chramiště; a pod Borotice patřící Dražetice

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)