neděle 16. ledna 2011

Dobříšská procházka

Jestli jsem o sobotě říkala, že bylo pěkně, tak nevím, jak bylo v neděli. :) Protože v neděli panovalo pravé jarní počasí v polovině ledna a to se ještě někde povalovaly zbytky sněhu (což je v lednu docela div, že nebyly závěje všude). ;) 

Voda v Pilském potoce (foto: Jirka)

Dříve byla jírovcová alej trochu hezčí, za poslední léta se tu dost kácely staré stromy, ale nové už nikdo nesází. Bude škoda, až tu jednou bude úplně prázdno...

Kaštany (foto: Lenka)

... Vlastně i ty topoly podél Pilského potoka bývaly nějaké statnější... 

Malá záplava na louce (foto: Jirka)

Šli jsme si vyfotit kostel Povýšení sv. Kříže, který je v dobříšském urnovém háji. Kostelík byl postaven v roce 1589 na popud královského hejtmana Oldřicha Doudlebského z Doudleb. V roce 1688 byl kostel opraven a začal sloužit jako rodinná hrobka Mannsfeldů. Pohřbívalo se tu až do roku 1814. Na konci 18. století byl vystavěn v Dobříši kostel Nejsvětější Trojice a potom byl kostel přestavěn na hřbitovní, některé jeho části byly zbourány a až poté byl zasvěcen sv. Kříži.

Kostel Povýšení sv. Kříže na hřbitově (foto: Jirka)

Vedle kostela nad silnicí stojí dvě barokní sochy - sv. Judy Tadeáše (drží v rukou knihu a kyj) a sv. Leonarda (s křížem a srdcem v rukou). Umístěny sem byly současně (jsou tu od roku 1769), ale nepocházejí od stejného autora. K těmto sochám se vztahuje jedna z dobříšských pověstí - každé obrácení listu v knize sv. Tadeáše znamená úmrtí jednoho farníka v Dobříši, až knihu dočte, bude s Dobříší konec. Sv. Leonard drží polovinu kamenného srdce, až zahodí i druhou polovinu, nastane konec světa.

A na další fotce je ještě jednou kostelík, ale tentokrát focený přes rybník Koryto, na jehož strmém břehu kostelík stojí. A někde v okolí je ukryta jedna z tzv. cache. :) Nikdy jsem cache nehledala, ale už několikrát jsem se dočetla podrobnější informace o některých drobných památkách právě na stránkách o geocachingu. :)

Ještě jednou kostelík (foto: Lenka)

My jsem šli ještě kousek dál, ale o kostelu Nejsvětější Trojice jsme psali už před pár lety, takže škoda dalších slov. :) Ono, jak se připozdívalo a slunce padalo za obzor, tak se dost ochlazovalo...

Kostel Nejsvětější Trojice v podvečerním světle (foto: Lenka)

No, prostě bylo jasné, že na to pravé nefalšované jaro si budeme ještě tak nějaký ten pátek počkat. :)


Další informace:
- kostel Povýšení sv. Kříže na stránkách města Dobříš
- www.geocaching.cz - cache Koryto ze série Dobrisske rybniky :) (+ Papež, Permánek, Huťský rybník)
- Olič, M. a kol. (1998) Dobříš město na Zlaté stezce. Maroli - Praha (str. 159)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)