středa 22. září 2010

Pálava V. - Sirotčí hrádek, trocha archeologie a víno :)

Dalšího dne Jirka vstal asi v šest hodin a vydal se fotit "k vodě"... :) Vznikl z toho mimo jiné krásný snímek, který je tu pod textem. Takže jsem ráda, že nebyl tak líný jako já, protože mě se teda vylézt z vyhřátého spacáku ani trochu nechtělo. :) Musela jsem přece ještě chvíli přemýšlet a hloubat. ;))

Východ slunce nad Novomlýnskými nádržemi (foto: Jirka)

Na ten den jsme toho měli v plánu víc než dost, tak nebylo radno se dlouho zdržovat a radši jsme rychle vyrazili na cestu. Nejprve jsme zamířili do obce Klentnice, která leží na úpatí stolové hory, kam jsme měli namířeno. Nicméně prvním úkolem dne bylo najít poštovní schránku a poslat domů pohledy, aby došli než se vrátíme. :)) Úkol byl úspěšně splněn, tak jsme se mohli vydat dál a kochat se opět krásným podzimním počasím. :) Jméno Klentnice naznačuje původní slovanské osídlení a je odvozeno od jména Klement.

V obci je kostel sv. Jiří, kde je po staletí umístěn zvon z hradu Děvičky (od r. 1782). Kostel pochází z roku 1582 a jeho dnešní podoba je z let 1783 - 1785. Na výzdobě kostela se podílel významný umělec sochař Ondřej Schweigel a malíř Josef Winterhalder. Barokní varhany jsou v kostele od roku 1799 a byly přeneseny ze zrušeného minoritského kostela v Olomouci.

Brzy jsme ze silnice odbočili a mezi vinicemi a špaččími plašiči jsme začali stoupat směrem k vrcholu Stolové hory. Jak jsme lezli nahoru, začal se postupně otevírat krásný výhled směrem na Mikulov.

Svatý kopeček a Mikulov v mlžném oparu (foto: Lenka)


Šli jsme po území Národní přírodní rezervace Tabulová, Růžový vrch a Kočičí kámen. Hlavní část chráněného území tvoří Stolová hora, někdy nazývaná Tabulová, která dosahuje nadmořské výšky 458 m. Celkově dosahuje rezervace rozlohy asi 109 ha a byla vyhlášena mezi lety 1951 a 1953. Původní tři části byly spojeny v jedno chráněné území v roce 2000. Stolová hora je výrazným geomorfologickým útvarem s plochým temenem. Z vrcholu je hezký výhled na okolí - zvláště na Děvín a hrad Děvičky, na Sirotčí hrádek i na obci Klentnice. Taky jsme tu viděli opět několik kudlanek a zajímavých motýlů... ale motýlí chvíle přišla později. :)

Pohled ze Stolové hory na Sirotčí hrádek a Pavlovské vrchy (foto: Jirka)

Ze Stolové hory jsme sešli zas o něco výš... Kupodivu tu je fotbalové hřiště s perfektním trávníkem a šatnami. Docela zvláštní takhle v lese. :D A odtud cesta hned stoupala zase ke zřícenině hradu, která se tyčí na skalnatém ostrohu.

Skály (foto: Jirka)

Počátek Sirotčího hrádku (někdy zvaný Růžový hrad, německy Weisenstein nebo Rassenstein) se datuje do 13. století. Hrad vystavěli Wehingenové, pak patřil Lichtenštějnům a Ditrichštějnům, ale už od 16. století je pustý. Hrad stojí vlastně na dvou vápencových skálách, které od sebe dělí hluboká rokle, přes kterou pravděpodobně vedl most. Z hradu se mnoho nezachovalo - zbytek paláce se třemi okny a jedna ze zdí s jedním oknem.

Pod Sirotčím hrádkem (foto: Jirka)

Okolí zříceniny je porostlé především trávou a nízkými rostlinami, což se pravděpodobně dost líbí motýlům, kterých tu bylo opravdu hodně. Krom nich teda ještě další hmyzí a pavoučí druhy jako např. cvrček, křižáci atd. Kvůli motýlům jsme se tu celkem dost zdrželi, ale co, byla to krása. :) 

Dva modrásci (foto: Lenka)

Babočka bodláková (foto: Lenka)

Modrásek (foto: Lenka)

Vlastně jsme si na Sirotčím hrádku rovnou dali i obídek, protože byl jeho čas a naše břicha se začala ozývat podivnými kvílivými zvuky. :) Teda jako obědvat každý den s takovým výhledem, moc bych si nestěžovala. :)

Po obědě jsme sbalili svých šest švestek a vydali jsme se zpátky ke Klentnici. Cestou jsme se zastavili ještě na louce pod zříceninou, odkud je nejhezčí výhled na hrad a také je tak nejčastěji znázorňován. :)

Sirotčí hrádek (foto: Jirka)

Cestou do Klentnice se nám naskytl další z hezkých pohledů na Děvín a okolí... Ach jo, je to tu prostě krása vedle krásy! :)

Pavlovské vrchy (foto: Jirka)

Dále jsme pokračovali autem přes Pavlov, ale to jsme si vzpomněli, že Obecní vinotéka už bude mít otevřeno, takže jsme si udělali nucenou zastávku. :)) Pod obecním úřadem jsem toho dne objevili krásné sklepy plné výborného vína. Vystaveno tu bylo mnoho druhů červeného, bílého i růžového vína v různých cenových relacích. Aby se nám lépe přemýšlelo, které víno koupíme, dali jsme si džbánek burčáku z odrůdy Müller-Thurgau, hmmm, osvěžující! :)

Obecní vinotéka je otevřena od Velikonoc v roce 2004 a myslím, že od té doby potěšila nejednoho turistu či cyklistu. :) V nabídce jsou vína od 15 vinařů z Pavlova a okolí. Vína z oblasti Pálavy jsou vyhledávána pro svou originální ovocnou svěžest, aromatičnost a kořenitost. Pro jistotu jsme si několik lahvinek domů koupili a dál naše autíčko vesele cinkalo. :)

Sklípek v obecné vinotéce v Pavlově :) (foto: Lenka)

Namířeno jsme měli do Dolních Věstonic, malé jihomoravské obce, která je známá i v zahraničí. Všechno to začalo v době lovců mamutů a pokračovalo v roce 1925, kdy profesor Karel Absolon objevil sošku tzv. Věstonické Venuše, která spolu s dalšími nálezy obec proslavila. V Dolních Věstonicích stojí kostel sv. Michala, jehož nejstarší část pochází z první poloviny 14. století. Věž kostela je zakončena renesančním ochozem a vyzvání v ní mohutný zvon z roku 1545. 

Kostel sv. Michala v Dolních Věstonicích (foto: Lenka)

My jsem se šli podívat na archeologickou expozici, která je pobočkou Regionálního muzea v Mikulově a sídlí v budově bývalé radnice ze 16. století. Expozice je rozdělena do dvou pater. V přízemí vychází expozice z novějších objevů, jsou zde nové poznatky o vývoji člověka, je zde ukázka paleolitického obydlí, rekonstruovaný hrob tří lidí (ten skutečný byl nalezen v roce 1986 v Dolních Věstonicích) atd.

Archeologické expozice v místním muzeu (foto: Lenka)

V prvním patře jsou informace o tom, jak probíhaly jednotlivé fáze výzkumu a dokumentuje metody výzkumu. Jsou zde vystaveny informace o geologických a pedologických poměrech okolí Dolních Věstonic, o fauně a floře, která žila v dobách ledových. Dále jsou zde vystaveny kosterní pozůstatky lidí a některé z předmětů, které tito lidé vyrobili. 
Je zde samozřejmě vystavena i kopie Věstonické Venuše, která se stala symbolem Dolních Věstonic i pravěké kultury. Soška je vysoká 11,5 cm a široká 4,3 cm (v bocích :) ). Vyrobena je z pálené hlíny, zřejmě ze směsi vápence a hlíny. Originál je majetkem Moravského zemského muzea v Brně. Zajímavostí je, že cena Věstonické Venuše byla stanovena americkými vědci na 40 milionů dolarů! Při výzkumech bylo také objeveno, že se na hýždích Venuše zachoval otisk prstu asi desetiletého dítěte! :)) Na to, že tahle kráska pochází z období 29 000 až 25 000 let př. n. l., zdá se, že by se její proporce opět mohly vracet do módy. :)

"Mapa" krajiny kolem Pavlovských vrchů na mamutím klu (foto: Lenka)

Z Dolních Věstonic jsme autem jeli do severnějšího Strachotína. Cestou jsme se ale ještě museli zastavit na hrázi jedné v Novomlýnských nádrží a podívat se na vodní hladinu z jiné perspektivy. :) Z hladiny místy vykukují staré mrtvé stromy, které se tu zachovaly ještě z doby, kdy tady žádná nádrž nebyla. Působí to trochu bizarně, když mezi těmito stromy proplouvají lodě s rybáři. :)

Dolní (Novomlýnská) nádrž a Pavlovské vrchy (foto: Jirka)

Zatopené stromy mohou být ale i nebezpečné, pokud jsou pod hladinou, která je většinou extrémně nízko. Někdy dochází i k jejich odstřelům... Akorát mi teda není moc jasné, proč nádrže vlastně byly vybudovány. V létě se k rekreaci moc nehodí, protože v nich jsou přemnožené řasy a sinice a hlavně při jejich stavbě byl zničený unikátní biotop lužního lesa... No, co se dá dělat, už tu jsou a nenadělá se nic.

Rybaření (foto: Jirka)

Auto jsme nechali ve Strachotíně a šli jsme se projít podél břehu Novomlýnské nádrže. Cestou jsme ale potkali docela zajímavou ulici. :) Tedy ulici, která se jmenuje Sklepní, což mnohé napovídá. :) K rozšíření vinic v této oblasti přispěli v 16. století Novokřtěnci tzv. Habáni. Ve Strachotíně se Habáni objevili pravděpodobně v roce 1557. V Dolních Věstonicích jsou dodnes zachované Habánské sklepy, ale nejsou doklady o tom, že by Habáni hloubili sklepy i ve Strachotíně. V 17. století došlo k velkému rozmachu pěstování vína - vždyť v té době byla spotřeba vína 56 litrů na osobu a rok. :)

Jeden ze sklípků ve Strachotíně :) (foto: Lenka)

V současné době je ve Strachotíně 92 vinných sklepů a z toho je jich 87 právě ve Sklepní ulici. Ve většině sklepů se vyrábí dobrá moravské víno. Cestou kolem jsme viděli mnoho lidí sedících venku a popíjejících vínko. :) Nás si odchytl vinař Václav a nedal jinak, než že musíme ochutnat jeho burčák. Nu, proč ne... Jeho sklípek teda zrovna nepatřil k těm vyfešákovaným - dost plísně by se uvnitř našlo... No, ale co... Přesto jsme si dvoulitrový burčák odnesli a dál jsme cestou poctivě odfukovali (tedy my jsme neodfukovali, to ten burčák :).  

Sklepní ulice ve Strachotíně :) (foto: Lenka)

Ale náš původní cíl byl ještě o kousek dál - mířili jsem k jednomu zvláště fotogenickému zatopenému stromu. No, dobrá - už jsme k němu mířili jednou, hned první den, ale tehdy pro nás byl nedosažen. Ale na druhý pokus to vyšlo! :)) A musím uznat, že se to vyplatilo, protože za chvíli čekání na hezké světlo, vznikly krásné fotky zatopeného stromu s Pavlovskými vrchy.

Romantický zatopený strom (foto: Jirka)

Ovšem to nejzajímavější, co se tady událo, přišlo ještě o chvíli později. Viděli jsme netopýra!! :) Bylo to tak... Něco najednou začalo šustit v porostu kamenitých břehů, tak jsem napínala oči, abych viděla, co to je. A on to byl netopýr, šmátral svými neohrabanými křidélky a lezl na vzduch. Tak jsem k němu přišla blíž, abych si ho vyfotila... Ale asi jsem byla moc blízko, protože mi vylezl na nohavici. Až Jirka mě od něj osvobodil a potom se netopýrek vznesl nad vodní hladinu a zmizel kdesi v dálce... Asi letěl na snídani! :)

Netopýr (foto: Lenka)

Počkali jsme tu ještě do západu slunce, který byl opět ohromný a potom jsme se vydali zase zpátky do Strachotína, prošli jsme kolem sklípků až k autu a zamířili do našeho přechodného domova v malé dřevěné chatičce v kempu Merkur. :)

... západ slunce (foto: Lenka)


Další informace:
- oficiální stránky obce Klentnice, Sirotčí hrádek na www.hrady.cz, Sirotčí hrádek na wikipedii
Obecní vinotéka v Pavlově
- oficiální stránky Dolních Věstonic, na wikipedii, archeologická expozice - část Regionálního muzea v Mikulově
- oficiální stránky obce Strachotín

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)