sobota 18. září 2010

Pálava I. - Cesta na jižní Moravu

Nadešel den, kdy jsem se stala slečnou magistrou (tím se vysvětluje ta absence výletů o letošním létě.. bylo vůbec nějaké??) a pár dní poté jsme se s kamarády Petrou a Michalem vydali na jižní Moravu. :) Juchůůůů !!!

Asi týden před odjezdem jsme hledali ubytování na Pálavě, akorát se to moc nedařilo - jako by všichni o víkendech jezdili za vínem... přes týden by problém s ubytováním nebyl snad nikde. :) Proto jsme místo pohodlného penzionu vzali zavděk chatičkou v kempu Merkur v Pasohlávkách. Kemp leží v jedné z nádrží vodního díla Nové mlýny. Kemp Merkur je největším kempem v České republice a má kapacitu až 3 500 lidí... Fíháá, jsem ráda, že jsme na Pálavu nejeli v sezóně, protože tolik lidí na jednom místě, to by musel být zážitek!! :) Po zabydlení v chatičce jsme se vydali na procházku kolem nádrží s tím, že bychom chtěli dojít k torzu zatopeného stromu... ;)

Jedna z velkých nevýhod dovolené na jižní Moravě je neustálý útok jednoho či více pisklavých komárů. :) Nejhorší je, když se člověk v jejich blízkosti ocitne nepřipraven... a i když je připraven, tak zjistí, že na ně repelent nějak nezabírá! :) ... Větší radost mi udělala přítomnost ocúnů jesenních (Colchicum autumnale), jež jsem nikdy ve větším množství neviděla. :) Tady jich bylo mnoho (potvrzeno i v dalších dnech:)). Ocúny jsou vysoké 10 - 20 cm, a mají docela hluboko uloženou hlízu (10 - 15 cm pod povrchem). Tato jedovatá bylina kvete od srpna do listopadu a v době květu nemá žádné zelené orgány.

Ocún jesenní (foto: Lenka)

Při stavbě Novomlýnských nádrží byla zatopena vesnice Mušov. Její historie sahá až do první poloviny 13. století, kdy toto území kolonizovali Němci. Od roku 1570 byl Mušov městečkem, později patřilo mikulovským Dietrichsteinům. V roce 1938 byl Mušov ryze německou obcí a byl připojen k Velkoněmecké říši. Po druhé světové válce byli němečtí obyvatelé odsunuti a nové obyvatele tvořili přistěhovalci. Definitivní zkázu pro Mušov znamenalo vybudování Vodního díla Nové mlýny. Jediným němým svědkem zůstal uprostřed vodní plochy kostel sv. Leonarda. Kostel byl postaven již v polovině 13. století, později goticky a barokně přestavěn. Poslední rekonstrukce proběhla v letech 1911 - 1912, při které kostel dostal dnešní novogotickou podobu.

Zatopený kostelík na ostrůvku (foto: Lenka)

Novomlýnské nádrže byly vybudovány mezi lety 1975 - 1988 v oblasti soutoku řek Jihlavy, Svratky a Dyje, která byla často postihována povodněmi. Nádrže se rozkládají na ploše 3232 ha a tvoří ho tři nádrže - horní (Mušovská), střední (Věstonická) a dolní (Novomlýnská). Dvě z nich slouží k rekraci, ale Věstonická nádrž byla ponechána přírodě, hnízdí tu mnoho druhů ptáků. Při stavbě nádrží byl nenávratně zničen ekosystém lužního lesa, který musel ustoupit protipovodňové ochraně oblasti. Nicméně dneska je pohled na kopce Pálavy za vodní hladinou moc hezký...

Děvín (foto: Lenka)

Řeka Jihlava za soumraku (foto: Jirka)

Škoda jenom, že jsme si na procházku zvolili moc dlouhou trasu a k torzu stromu jsme teda nedošli... a i kdybychom došli, tak bychom nic neviděli, protože se udělala úplná tma. :) Nicméně i ta malá ukázka, co jsme viděli, naznačovala, že tomto koutě České republiky je krááásně! :)


Další informace:
- ubytování - ATC Merkur - Pasohlávky (691 22), provoz kempu: 1.4. - 31.10.
- Vodní nádrž Nové mlýny

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)