čtvrtek 17. června 2010

Na Tokání

Často se nám stalo, že jsme byli nuceni se vrátit na místa, kde jsme už dřív byli, protože bylo potřeba podívat se na nějaké věci ještě jednou nebo přeměřit nadmořskou výšku pomoci GPS. Jedno z takových míst je i oblast kolem chaty Na Tokání, kde jsme byli snad pětkrát. :) ... Ale zrovna při této návštěvě jsme viděli kamzíka horského (Rupicapra rupicapra), což byl jediný exemplář svého druhu kterého jsem v Českém Švýcarsku potkala. :) Kamzíci tu nejsou původním druhem, ale v 19. století byly chovány v oboře v oblasti Lužických hor, odkud to je do Českého Švýcarska jenom kousek.

Omluvte, prosím, zhoršenou kvalitu fotografie, lépe se to prostě nepovedlo. :)

Kamzík (foto: Lenka)

Zdejší skály mám hodně ráda, protože je tu z nich takový pěkný otevřený amfiteátr. A okolní lesy jsou prostě pěkné. A výhled, který neruší žádné lidské výtvory vždycky stojí zato. :)

Skály pod Jedlinou (foto: Jirka)

Výhled od skal (foto: Jirka)

Zdravíme vás všechny z krásných skal v Českém Švýcarsku. :) Vaši: socha svobody s dlouhýma nohama a stopující baťůžkář s kloboučkem na hlavě. :)

Stíny (foto: Lenka)

Tudy smějí dál jenom koňáci... a těžaři dřeva. Zrovna v této lokalitě se kácí hlavně borovice vejmutovka, která ve zdejších lesích napáchala už dost škod a je na čase, aby byla nahrazena normálním zdravým lesem, který bude vytvářet příhodné podmínky pro život dalších rostlin i živočichů.

Českým Švýcarskem vede několik stezek pro koně (tzv. hipostezky), což může být krásný zážitek putovat touto už tak hezkou krajinou na hřbetu koně - však se říká, že nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu. :))

Cesta pro koně... (foto: Lenka)

No a my jsme se pak už museli vrátit. A druhý den jsme už nic neudělali, protože Jirkovi se zhoršila alergie, tak jsme raději jeli domů a šel s tím k doktorovi, který mu prozradil, že je to možná alergie na opalovací krém. Mimochodem - byla to Nivea s nějakým vyšším ochranným faktorem. Ale hlavně, že to dobře dopadlo. :)


Další informace:
- stránky věnované hipostezkám

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)