středa 12. května 2010

Procházka okolo Dobříše

Jednoho všedního dne jsme oba měli volno, tak jsme si řekli, že bychom mohli zase po delší době vyvenčit nejenom sebe, ale i naši pejsku, na kterou moc nezbýval čas. Nejprve jsme šli přes louku, kde jsme nechali Maggie, aby se vyběhala a vyblbla a tím jsme chtěli docílit toho, aby pak už celou cestu byla jenom hodná. :) Ale my jsme si už tady užívali jara a jeho bohaté květeny. :) Počasí nám víc než přálo, krásně svítili sluníčko a na obloze bylo jenom pár mraků.

Květ pryskyřníku prudkého (foto: Lenka)

Kvetoucí jabloň (foto: Lenka)

Půvab kousek za barákem :) (foto: Jirka)

Za loukou jsme se napojili na modrou turistickou značku, kterou jsme o kousek dál vyměnili za žlutou... Kousek jsme šli podél dálnice a pak už jsme se vnořili do lesů. Směřovali jsme k altánu Králova stolice, ale to bych trochu předbíhala. Tohle místo si pamatuju už z docela raného dětství, ale v té době se sem ještě přebíhalo přes dálnici, což dneska už bych prohlásila za nemožné. :) A mám dojem, že jsme do této oblasti také chodili na jmelí... i když, kdo ví, co si ten malý mozeček vlastně zapamatoval. :)

Kaštanová alej v lese (foto: Jirka)

Cestou jsme samozřejmě viděli i pár zviřátek. Šli jsme okolo pojízdných včelích úlů, kde se to hemžilo čilým ruchem, jak včelky létali stále dovnitř a ven. A nebyl to moc příjemný pocit na ně koukat u malé vzdáleností. :D ... Pigáro jsem nakonec nedostala. :))

Brouk na svěže zelených dubových lístkách (foto: Lenka)

Včely letí do úlu (foto: Lenka)

Cestou mě docela překvapilo, jak je v tomto lese vlhko. Přišlo mi, že má les skoro až charakter lužního lesa přesto, že nikde v blízkosti není žádný větší potok. Díky tomu tu rostou vlhkomilné jarní rostliny, takže se bylo nač koukat. :) Bylo pěkné, že stromy ještě neměly plně rozvinuté listy, takže v lese byl dostatek světla - což vyhovuje právě těm jarním kytičkám. :)

Cestička pod dubem (foto: Jirka)

Křivolaké stromy lemující lesní cestu (foto: Jirka)

Bažinka (foto: Jirka)

Nemyslím, že vlhko by svědčilo i mravencům, ale přesto jsme tu pěkných pár mravenišť viděli. :)

Mraveniště (foto: Lenka)

Za chvíli jsme už došli ke Králově stolici. Dost zvláštní název, když tak o tom přemýšlím, ale nikdy mi to tak nepřišlo, protože to jméno znám od mala. :) Docela jsem koukala na cesty, které v nedávné době prošli renovací... byla vykácena zeleň v okolí cest a samotné cesty uválcovány a doplněny štěrkem. První rok teda není žádná slast po tom jet na kole a i pěšky se tu chodí divně, tak snad brzo si to sedne a bude to lepší. :)


V lesích kolem byla v 18. století založena obora Královská stolice, která byla oplocena a její obvod byl asi 18 km. Na kopečku tu stojí dřevěný altán a u něj se sbíhá šest cest, které odsud míří různými směry. My jsme si tu dali malou svačinku a pak jsme pokračovali dál jednou ze šesti cest. :)

Altán na Králově stolici (foto: Lenka)

Jedna z šesti cest vedoucí svěže zeleným lesíkem (foto: Lenka)

O kousek dál jsme potkali rybník Horní Tušiny. Je to jeden ze tří rybníků na Tušimském potoce - ty další dva se jmenují Prostřední Tušiny a Dolní rybník. Chvíli jsme se zaposlouchali do skřehotavého hlasu žab a pak jsme raději šli dál, aby nás nesežrali komáři. :)

Horní Tušiny (foto: Jirka)

Skokan neurčitého druhu (foto: Lenka)

... na břehu rybníka Horní Tušiny (foto: Lenka)

Houbička kalichovka oranžová ? (foto: Lenka)

To už zbývalo jenom kousek cesty po žluté turistické značce do Voznic, před nimi jsme ještě podešli pod mostem rychlostní silnice R4. Ve Voznicích jsme vyměnili žlutou za zelenou. A o kousek dál jsme se vnořili do území přírodního parku Hřebeny. Přírodní park byl vyhlášen na území pohoří Hřebeny a na JZ navazuje na Vojenský újezd Brdy (táhne se od Zbraslavi až k Jincům). Přírodní park byl vyhlášen v roce 2009 na území o rozloze 184km2 a rozkládá se na území hned tří okresů - Příbram (většina území PřP), Praha-západ a Beroun. Přírodní park byl vyhlášen krajským úřadem jako reakce na hrozící umístění amerického radaru v Brdech a zřízení přírodního parku mělo ztížit legislativu okolo celé této akce... 

No, radar už Brdům nehrozí, ale přírodní park zůstal. :) Park slouží k ochraně zalesněného skalnatého hřebene a na jeho území se vyskytuje několik maloplošně chráněných území (PR Andělské schody, PR Kuchyňka a PR Hradec), kde jsou zachovány a chráněny nejcennější partie zdejších lesů.

Kyčelnice cibulkonosná... kytička, o které jsem nikdy neslyšela :) (foto: Lenka)

My jsme ale územím přírodního parku procházeli už docela pozdě a v hlubokých lesích toho stejně moc na focení není (prostě les, no:)). Cestou jsme procházeli kolem malinkého lesního rybníčku, který je znám pod jménem Charvátův rybník a který zrovna byl plný pulců. :) Zdá se, že nová generace žab bude ve zdejším rybníku zajištěna. :)

Pulci v Charvátově rybníku (foto: Lenka)

Jo vida, hezky jsem se v textu ztratila a ani nevím, kdy jsme vyměnili zelenou značku za modrou. :) Ale modrá nás dovedla zpátky k Dobříši a vyloupli jsme se nad židovským hřbitovem... ale nezapomenu na to krásné podvečerní světlo, které krásně ozařovalo stromy, psy, pampelišky i Dobříš. :))

Rozcestí nad Dobříší (foto: Jirka)

... Funguje to - když tak na tuhle fotku koukám, chce se mi také zívat. Jo a už je to tam! :)) Zvláštní je takové nutkání. :)) Pejska (venčenec) byla toho dne docela unavena, mám dojem, že tohle byla jedna z nejdelších vycházek, na které jsme byli. No a venčitelé byli unaveni také dost. ;) 

Náš unavený venčener :) (foto: Lenka)

Následující dvě fotky mám ráda... No jo, proč se tu tak nesamopochválit... A co, proč ne, když je to napůl můj blog. ;) Ono je to asi tady na blogu někdy vidět, že mě baví zrcadlení v loužích a zvláštní hrátky se světlem a stíny. ;)

Industry (foto: Lenka)

Pampeliškové pápěří (foto: Lenka)

Poslední fotka je hodně průmyslová a paneláková. No, Dobříš už jiná nebude, co se dá dělat... Asi jsou na světě hezčí místa, ale jsme tu prostě doma. :)

Výhled na Dobříš z Větrníku (foto: Jirka)


Další informace:
- O altánu v bývalé královské oboře (stránky Příbramského deníku); článek o Královské stolici (stránky brdy.org - od Tomáše Krumphanzla); Přírodní park Hřebeny na wikipedii

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)