neděle 9. května 2010

Jarní hrnčířské a řemeslné trhy v Berouně

Tradiční jarní akce jsou Jarní hrnčířské a řemeslné trhy, která se koná v Berouně. Podruhé jsme se sem vydali i my, abychom obhlédli, co nového hezkého bychom si mohli koupit. :) Druhý květnový víkend, 8. a 9. května, bylo Husovo náměstí zaplaveno hrnky, talíři, svícny, vázami a dalšími výrobky nejenom z hlíny.

Ale abych nepředbíhala - my jsme nejprve bloudili a hledali jsme parkoviště, ale dobře to dopadlo, my jsme zaparkovali a mohli jsme si to štrádovat směrem k hlavnímu berounskému náměstí. Zastavili jsme se ale ještě na dvorku berounského muzea, kde jsou již tradičně stánky s ukázkami krásných řemesel. Letos nás nejvíc zaujala paní Eva Skalníková ze Žďáru nad Sázavou, která vyráběla krásné vyřezávané svíčky z vrstveného různě barevného vosku. Radost pohledět na někoho, kdo je tak šikovný. :)


Stánek se svíčkami 

Čerstvě dokončená svíčka

V prostoru Geoparku Barrandien je vždycky dost těsno, protože je tu málo místa a hodně zajímavého k vidění, nahrne se sem mnoho lidí a je o zábavu postaráno. :)) Ani jsme si tu nic nekoupili, protože vykrajovátko ve tvaru trilobita jsem měla už od loňského roku. ;)

Stánky v prostoru berounského geoparku :)

Letos během trhů ani nebylo moc horko, což uvítali nejen návštěvníci, ale asi hlavně prodávající, kteří se jinak celý den paří na sluníčku. Ale lidí bylo zase mraky, i když to je dobře, protože jenom lidé dávají berounským hrnčířským trhům tu pravou atmosféru. :) Letos jí podpořila i lidová hudba.

Muzika

Když jsme se kolem stánků propracovali do spodní části náměstí, ocitli jsme se u druhé z bran zachovaných z původního opevnění města. Jedná se o Dolní neboli Pražskou bránu, jejíž historie sahá až do 13. století. My jsme tudy jenom prošli a pak jsem šli ještě o kousek dál - podívat se na Berounku. :) Cestou jsme si koupili naše oblíbené trdlo a na břehu Berounky jsme si ho v klídku snědli. Teda v relativním klídku - na druhém břehu vřískaly děti, které vozilo vojenské vozidlo po břehu řeky a dokonce zajelo i do vody, což se neobešlo bez pořádného procvičení hlasivek. :))

Pražská / Dolní brána

Berounka, řeka bez pramene


Cestou zpátky jsem zjistili, že už brána už není otevřená, takže jsme se nahoru nepodívali. Škoda, musí odsud být hezký výhled na náměstí... Místo toho jsme se zase ponořili mezi stánky s krásnými hrnečky, vázami, formami, svícny a dalšími zajímavými výrobky. Však jsme ještě před sebou měli víc než polovinu stánků. :)) Během procházení stánků na nás všechny i vykouklo sluníčko a trhovci se určitě začali přepejkat. :)

Jeden z mnoha a mnoha stánků s krásnými věcmi :)

Berounské náměstí

Hrnky, hrnky a zase hrnky... vybrat si nejde :)

Pak už se čas nachýlil a my jsme se vydali na cestu zase zpátky k našemu autu. Cestou jsme procházeli kolem plakátovací plochy... No, nezbývá než souhlasit s tím, co tam tento plakát vyvěsil... :/

Pane Paroubku, my chceme váš odchod

Tak za rok zase na viděnou... Tedy myslím na hrnčířských trzích v Berouně :) ... S panem Paroubkem už doufám ne!


Informace a fotografie:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)