úterý 29. prosince 2009

Kašperk

Již několikátý rok je okolo Silvestra otevřen pro veřejnost hrad Kašperk... Dlouho jsem na tohle sdělení na internetových stránkách koukala, až to nějak dopadlo a my jsme se tam vážně jeli podívat. :) Původní plán tedy byl ještě jiný - den předem jsme měli jet ještě na východ slunce na Sněžce, ale to se nám z určitých důvodů nevyvedlo. ;) Kašperk už ano, naštěstí. ;)

Z Dobříše jsme vyjížděli docela brzy ráno - já a moji tři výletní muži. :) Cesta uběhla docela rychle a jenom s malým blouděním a už jsme parkovali ve městě Kašperské Hory, vedle kostela sv. Markéty. Kašperky jsou horské městečko - náměstí je v nadmořské výšce 745 m. Kostel zde stojí od druhé poloviny 14. století a jeho vznik souvisí s rozkvětem města v souvislosti s rozvojem důlní činnosti v blízkém okolí. Původně byl zasvěcen sv. Linhartu... Teda abych se přiznala, neměla jsem tušení, že takový svatý vůbec existuje. ;) Jak už to tak bývá, byl kostel poškozen požárem (r. 1863), o dvacet let později následovala rekonstrukce a při této příležitosti byla ke kostelu dostavěna věž.

Kostel sv. Markéty v Kašperských Horách (foto: Jirka)

Dlouho jsme v Kašperských Horách neokouněli a vydali jsme se po modře značené naučné stezce "Na Kašperk jinak", která jest nenáročným, asi 8,5 km dlouhým, okruhem. Ze začátku jsme šli po silnici, ale za chvíli jsme už odbočili na vedlejší silničku a pak už do kopečka nahóru. :) Jóó, no jó, málem bych zapomněla, že tohle byl první výlet s mým novým fotoaparátem, který mi přinesl hodný a šikovný Ježíšek. Dobře vybral, jak můžete posoudit i vy - fotí skoro sám a fotky má luxusní, ani mě k tomu nepotřebuje! ;))

Vykukující Kašperk (foto: Jirka)

Cestou jsme šli kolem malého bunkru - lehké opevnění vzor 37. V okolí je jich několik. Všechny byly postaveny ještě před začátkem druhé světové války. Budovány byly v jihozápadním pohraničí proti hrozícímu fašistickému nebezpečí z Německa.

Po chvíli přicházíme do malinké osady jménem Žlíbek (876 m. n. m.). Osada byla založena už v roce 1402 a původně patřila ke Kašperku... Osada je to stará, ale dneska je zde jen 16 domů a 16 stálých obyvatel. Je zde zajímavá kaplička.

Kaplička v osadě Žlíbek (foto: Jirka)

Dál po žluté turistické značce je Pustý Hrádek (924 m. n. m.), který stával paradoxně na Zámeckém vrchu. :) Jednalo se o předsunuté opevnění Kašperku. Hrádek nechal postavit Zdeněk ze Šternberka (který hrad Kašperk držel v telech 1454 až 1476), aby Kašperk ochránil před možným ostřelováním, protože hrádek je výše položen než samotný hrad. Už v 15. století předsunutá stavbička vyhořela při mohutném požáru.

Pustý hrádek nad Kašperkem (foto: Jirka)

Tam ne! (foto: Lenka)

I dnes je ale od hrádku krásný pohled na Kašperk, údolí i okolní hory. Měli jsme docela štěstí na počasí, protože nám scenérii krásně osvěcovalo sluníčko. Moc se mi líbí ten kašperský nápad pořádat tematické prohlídky v období kolem Silvestra. Potkali jsme tu mnoho lidí, takže zájem o památky v tomto jinak na památky zchudlém období je. :)

Kašperk od Pustého hrádku (foto: Jirka)

Hrad Kašperk byl postaven na skalnatém výběžku hory Žďanova již v roce 1356 za vlády Karla IV. Kašperk stojí 886 m. n. m. a je tak nejvýše položeným královským hradem v Čechách. Důvody, které vedly k postavení hradu jsou jasné - střežení provozu na Zlaté stezce, ostraha hranic a ochrana zlatonosných dolů v Kašperských Horách.

Brzy po příchodu na hrad jsme šli na prohlídku, tak jsme ani nestačili využít vyhřívanou místnost, která pro návštěvníky byla připravena. :) Letošní zimní prohlídky byly zaměřené na šaškovskou tématiku. Dozvěděli jsme se tak něco o životě šašků, především o Palečkovi, který byl šaškem krále Jiřího z Poděbrad.

Z interiéru budovy purkrabství (foto: Lenka)

Motýl na Kašperku uvězněný (foto: Lenka)

Kopie busty Jana Lucemburského (foto: Lenka)

Během prohlídky jsme se podívali na interiéry západní věže - expozice je tu z části věnována Karlu IV. Výhled je ze západní věže dvěma směry - směrem na hradby a nádvoří, a také na východní věž a obvodové zdi paláce, který je svírán mezi věžemi. Hrad Kašperk nebyl nikdy přestavován v jiných stavebních slozích, proto je dnes vzácný svou zachovalou původní architekturou. Je neuvěřitelné, že hrad chátral už od konce 16. století. V roce 1616 byl koupen obcí Kašperské Hory, která se o jeho správu stará dodneška.

Pohled ze západní věže na nádvoří (foto: Lenka)

Pak už nám nezbylo nic jiného, než se vydat zpátky - ale nepokračovali jsme dál po naučné stezce, ale po zelené turistické značce. Cestou jsme prošli kolem Čertovského lesa, kde není radno se jenom tak potulovat, kvůli nebezpečí ďábelských sil. Prý tu je i Swiza - tajemná žena oděna do vlčí kůže a s jeleními parohy, která je nositelkou pohrom a nemocí...

Cestou nad Kašperskými Horami... (foto: Jirka)

Ostrá fotka :) ... (foto: Lenka)

My jsme ale naštěstí žádnou takovou ženštinu neviděli a v poklidu jsme dorazili do Kašperských Hor. Tady jsem nasedli do našeho malého bujného oře, který na nás hezky počkal u kostela sv. Markéty a vyrazili jsme zpátky do středních Čech. Musím říct, že to byl moc hezký zimní výlet. :)


Další informace:
- oficiální stránky hradu Kašperk
- www.sumavanet.cz - typy na trasy a naučné stezky
- www.hrady.cz - Kašperk, Pustý Hrádek

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)