neděle 29. listopadu 2009

Kostel v Lochovicích

Dnešní lochovický kostel zasvěcený sv. Ondřeji stojí na místě původního kostela sv. Stanislava, který zde stál již v roce 1318, kdy je prvně zmiňován v dokumentech. V průběhu času se na stavbě podepsali válečná tažení - např. husitské války, téměř zničen byl v první polovině 17. století za drancování švédských vojsk.

Po Třicetileté válce zde byly ruiny gotického kostela, byl tedy znovu vystavěn nový kostel v barokním slohu a poté byl zasvěcen sv. Ondřeji. Po polovině 17. století stála vedle kostela dřevěná zvonice. Sou výškou znonice přesahovala samotný kostel, byly v ní tři zvony - Ondřej, Stanislav a Václav. Stávala asi v místech, kde dnes je socha sv. Františka z Asisi. V roce 1787 musela být zvonice stržena pro sešlost věkem.

Kostel sv. Ondřeje v Lochovicích (foto: Jirka)

V roce 1728 byla farnost povýšena na děkanství a kostel na farní. Zdejší farnost zanikla nedávno - v roce 2006, dnes je to kostel filiální spadající pod působnost farnosti v Hořovicích.

Zvláštností kostela je, že v boční stěně se nachází ručička, která ukazovala čas a dřívějších slunečních hodinách, která ale skončily pod nánosem barvy. Třeba ještě někdy busou obnoveny, kostel by si to jistě zasloužil... Lochovice jsou sice malá obec, ale zvídavémuu turistovi jistě mají co nabídnout. :)

Další informace:
- www stránky obce Lochovice
- www.hrady.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)