neděle 29. listopadu 2009

Advent na zámku v Hořovicích

Pro letošní Advent byly na zámku v Hořovicích pro návštěvníky připraveny tematické adventní prohlídky. První adventní neděle však ani trochu tuto dobu nepřipomínala, po sněhu nebyly ani památky, venku svítilo slunce, jako by nebyl pozdní podzim a skoro i vánoční čas. Přesto bylo hezké se nechat pozvat do dob, kdy adventní a vánoční zvyky neřídila doba komerce a předvánočního šílení, jak je tomu v posledních letech stále častěji. :)

Od poloviny 12. století v Hořovicích stála pravděpodobně tvrz, ve 13. století tu byl hrad. Ve století 16. za pánů z Říčan byl hrad upraven na renesanční zámek. Koncem 17. století do Hořovic přichází rod pánů z Vrbna a Bruntálu. Hrabě Jan František nechal postavit nové sídlo - původní hrad přestavěný na zámek už přestal vyhovovat požadavkům moderní doby. Nový zámek vyrost v raně barokním slohu. V roce 1852 zámek koupil hesenský kurfiřt Friedrich Wilhelm, kníže z Hanau, za něj byl zámek zvýšen o jedno patro a interiéry získaly klasicistní ráz. Potomci knížete vlastnili zámek až do roku 1945, kdy byl na základě Benešových dekretů převeden do majetku státu. Poté byly části zámku využívány jako nemocnice a Rudou armádou, při těchto aktivitách došlo k nenávratnému poškození stavby i vybavení.

Státní zámek v Hořovicích (foto: Jirka)

O historii zámku jsme se toho ale příliš mnoho nedozvěděli - na pořadu dne byly opravdu spíše jenom adventní a vánoční zvyky a obyčeje. Atmosféru prohlídky doplňovala adventní výzdoba, historické kostými paní průvodkyň či betlém postavený v zámecké kapli.

Zámecká chodba (foto: Lenka)

Pro návštěvníky byl připraven stánek s občerstvením - pokud by byla někomu po prohlídce zima, mohl se zahřát nějakým teplým nápojem. To nebyl náš případ, sluníčko pěkně rozehřívalo, tak jsme se ještě vydali na obhlídku zámeckého parku, kde jsme také ještě nebyli.

Lev bránu střežící (foto: Lenka)

Jeden z obličejů na fasádě zámku (foto: Lenka)

Nejstarší zmínky o ovocném sadu pocházejí kolem roku 1520. Velký zámecký park byl zbudován krátce po dostavění Nového zámku. Půdovní park měl ráz francouzský - o čemž svědčí nádvoří, které dřívě mělo bohatou květinovou výzdobu. Kolem roku 1800 byl charakter parku změněn na přírodně krajinářský. Hlavní lipová alej přečkala z období "francouzského". V letech 1889 - 1890 došlo k dalším úpravám, které souviseli s umístěním sochy Friedricha Wilhelma Hessenského. Později byl do parku umístěn tenisový kurt a dokonce i rybník, tyto stavby se nezachovaly nebo jsou ve velmi špatném stavu. Zdá se být, že vrcholem zkázy bylo postavení sídliště v bezprostředním sousedství parku... No, při troše dobré vůle se dá tvářit, že sídliště nevidíme. ;))

Zámek z parku (foto: Jirka)

Vedlejší stromová alej (foto: Jirka)

Centrální lipová alej spojuje nádvoří zámku se Sluneční bránou, která odděluje park od ulice. Brána je pozdně barokní, je zasazena do kamenných pilířů, které na sobě nesou sochy z dílny Matyáše Bernarda Brauna (v parku je více soch z této dílny).

Sluneční brána (foto: Jirka)

Těším se, až se sem vypravíme třeba v hlavní turistické sezóně...

Další informace:
- www stránky zámku Hořovice
- www.horovice.info
- www.hrady.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)