sobota 19. září 2009

Zřícenina hradu Valdek

Babí léto dorazila jednoho zářijového víkendového dne na střední Čechy a podle našeho názoru se nedalo využít k ničemu jinému, než k nějakému pěknému výletu. :) Už dlouho jsme měli v oku zříceninu hradu Valdek, tak konečně na ní došlo... Ale tak úplně jednoduché to taky nebylo. ;) Z Dobříše je to docela kousek, ale asi jsme se nechali právě tímto faktem ukolébat...a nebo jsme si vezli špatnou navigátorku (já!) ?! :) Důležité je, že jsme měli v nádrži dost benzínu a naše malé autíčko jsme na těch polních a lesních cestách nezničili. Dobře to dopadlo :))

... Tedy dobře v tom směru, že jsme zaparkovali auto a vydali jsme se asi 2 km na cestu po žluté turistické značce do mírného táhlého kopečku. Škoda jenom, že cesta celou dobu vede po asfaltce, kde je docela velký provoz (mnoho spoluobčanů si vyvezlo zadek až skoro k hradu:)).

Trochu nás zarazila cedule, že je hrad uzavřen a to po dobu, co budou probíhat opravy... V tu chvíli jsme si říkali, že je to vskutku povedený výlet! Ale zákazu jsme nedbali (tak jako mnoho dalších lidí) a hrad jsme si prohlédli. :)

Zřícenina hradu Valdek se stínovým autoportrétem (foto: Jirka)

Hrad stojí na skalnatém ostrohu nad Červeným potokem. Historie hradu sahá patrně až do 13. století, kdy hrad nechal postavit Oldřich Zajíc z rodu Buziců (byl to purkrabí Pražského hradu). V 16. století byl hrad v majetku Pešíků z Komárova. V roce 1623 byl veškerý majetek Pešíků zabaven, kvůli účasti na stavovském povstání proti Habsburkům, ale v této době je hrad již uváděn jako zpustlý.
Koncem 19. století patří zbytky hradu knížatům z Hanau, kteří zříceninu nechali opravit. Za první republiky byl hrad v majetku Klubu českých turistů. Od roku 1947 se hrad dostal do rozšiřujícího se vojenského prostoru a na dlouhá léta zůstal nepřístupný (do r. 2007).

Vnitřek bergfritu :) (foto: Lenka)

Nejvýraznější částí hradu je a zcela jistě i v minulosti bývala obranná věž válcovitého tvaru - tzv. bergfrit. Lze do něj vstoupit a nahlédnout okrouhlým otvorem k obloze :) Zajímavý pohled, stejně jako na tloušťku zdí. V této místnosti je uložen sešit sloužící jako pamětní kniha hradu, kam se lidé mohou zapsat - nikdy jsme se tak hrdě nenapsali ;))

Okolí hradu je docela špatně přístupné - především ze západní strany, kde je ne příliš rozsáhlé kamenné moře (tvořené zřejmě zvětralými ordovickými křemenci;)).

Kamenné moře pod zříceninou (foto: Jirka)

Hrad je krásným šperkem, který zdobí vojenský újezd Brdy, na můj vkus tu bylo docela rušno (jak v podobě aut, tak v podobě lidí), ale to je zřejmě způsobeno tím, že se k hradu všichni dostávají jednou přístupovou cestou a v okolí se není kam roptýlit. :) ... A tak po prohlídce hradu už tu nebylo kam jít, tak jsme se cestou z kopečka vydali zpět k autu, které parkovalo kousek od vodní nádrže Záskalská... Krásná krajina s teplým odpoledním sluncem a zbarvujícími se listy...

Vodní nádrž Záskalská (foto: Jirka)

Cesta domů už byla veselejší a hlavně rychlejší :)

Další informace:
- www.hrady.cz
- www.castles.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)