neděle 30. srpna 2009

Mikulášovice a Šluknov

Byla neděle a v neděli se opravdu nedělá! :) A tak jsme podnikli regulerní výlet nezatíženi myšlenkami na práci... ehm... :)) Na fotkách se nám docela zalíbila rozhledna na Tanečnici, tak jsme si řekli, že se k ní a do jejího okolí musíme zcela jistě vypravit... Letos by se naše pobyty vlastně daly pojmenovat tak trochu jako cesty za rozhlednami, myslím, že tohle je už čtvrtá, kterou jsme letos navštívili.

Ale nebudeme předbíhat - autem jsme dojeli nejprve do Mikulášovic, městečka ve Šluknovském výběžku s asi 2 300 stálými obyvateli. Čekala tu na nás krásná procházka po zdejších architektonických památkách a že rozhodně stojí za vidění! Osídlení zdejší krajiny spadá do 10. nebo 11. století, samotné Mikulášovice byly založeny ve 12. století podél Mikulášovického potoka, v té době tu žilo několik rodin, které se zabývaly pálením dřevěného uhlí. Později tu vznikla malá vesnička s kapličkou zasvěcenou sv. Mikuláši. V 18. a 19. století se zde rozvíjel průmysl (nožířství). Později obec kopírovala vývoj evropských dějin (1. světová válka, dočasná prosperita, 2. světová válka a po ní vyhnání německého obyvatelstva). Přesto že městečko leží skoro na hranicích s Německem, není jeho charakter narušen (trpaslíky, větrnými mlýnky a prostitucí). Není tu totiž hraniční přechod pro automobily... Nejprve jsme se vydali k místnímu křbitovu v jehož průčelí stojí kaple s řůžovou fasádou...

Před mikulášovickým hřbitovem... (foto: Jirka)

Dále jsme si prohlédli kostel sv. Mikuláše, který je jakousi centrálná památkou Mikulášovic. O kapli zasvěcené sv. Mikuláši jsem psala už výše (z r. 1346). Původní kostel byl postaven v letech 1551 - 1555, z něj se dochovala východní část mariánské kaple a spodní část západní věže. V letech 1750 - 1751 byl kostel přestavěn. Po požáru věže v první polovině 19. století, v letech 1862 - 1863 byla opravena a zvýšena na výšku 60 m. Ke kostelu vede široké barokní schodiště a v obvodových zdích kostela je mnoho náhrobníků z období baroka, rokoka a klasicismu. Zařízení kostela pochází převážně z 18. století a je rokové.

Kostel sv. Mikuláše (foto: Jirka)

Od roku 2004 probíhají na kostele opravné práce a i dnes se přímo ke kostelu nedá dostat jindy než v dobách mší svatých. Za povšimnutí stojí i dům naproti kostelu - jedná se o tzv. Hvězdárnu, jde o jednopatrový dům s balkónem a nápadná je na něm především věž s kupolí. Malou observatoř zde nechal postavit lékárník Adolf Krause. Lékárna v tomto domě bývala až do 60. let. Vedle Hvězdárny je nenápadný dům, ve kterém bývala rychta, kde 20. a 21. září 1779 pobýval císař Josef II.

... A pak už jsme si řekli, že je nejvyšší čas vydat se na rozhlednu... popojeli jsme si ještě kousek autem a pak už jsme šlapali po svých. :) Podle mapy jsme zjistili, že kousek od odbočky na rozhlednu je smírčí kříž, tak jsme ho samozřejmě museli v lese najít a obhlídnout jej. Kříž je vysoký 90 cm a je na něm nápis IHS HCWG AO 1753 21. OCTOPER ALHIR GESTORBEN... Někdo tu 21. října 1753 zemřel...

Smírčí kříž (foto: Jirka)

A pak jsme pohodlně šlapali po modré turistické značce vzhůru na rozhlednu (s potěšením jsme zjistili, že nejsme největší lenoši a že si někdo vyvezl zadek dokonce až pod rozhlednu:)). Rozhledna Tanečnice stojí v nadmořeské výšce 597 m. n. m. a je ze tří stran obklopena Německem, jedná se o druhý nejvyšší vrchol Šluknovského výběžku. Stavba má osmiboký tvar a na její stavbu byl použit z jedné třetiny kámen a ze dvou třetin cihly a dosahuje výšky 26 m. Veřejnosti byla poprvé zpřísupněna 28. května 1905, kdy byla pokřtěna jménem bývalého německého kancléře Bismarcka (snad nebyl Bismarck druhým povoláním tanečnice??:)).

Rozhledna Tanečnice (foto: Jirka)

138 schodů nás vyvedlo nahoru a nám se naskytl hezký pohled na scenérie pod námi... Na husté lesy, vzdálené stolové hory v Německu, na Děčínský Sněžník, Růžovský vrch, na německou rozhlednu Weifberg atd....

Stolové hory z rozhledny (foto: Lenka)

... a nebo také na to, co bylo v bezprostředním okolí rozhledny :)). U rozhledny stojí turistická chata s restaurací, kde se platí i vstupné na rozhlednu a kde se dají zakoupit suvenýry... Akorát ty pohledy zdejších štamgastů, či kdo to byl, mne mírně znervózňovaly... :)

Toč kolotoč! (foto: Lenka)

Do kopce se nám šlo lehce a dolů to šlo ještě lépe a za chvíli jsme frčeli už zpět do Mikulášovic, kde jsme se ještě jednou zastavili a chtěli jsme si prohlédnout zdejší kaple a o kus dále na větrný mlýn, ke kterému se nedá dostat... protože je místo obehnáno plotem a jsou zde pastviny pro dobytek. On zde mlýn v dnešních dnech už nestojí, protože byl v roce 1946 odstřelen... (ach jo, kdyby to tak na ty mapy napsali:)). Nicméně jsme se tak jako tak osvěžili výbornou zmrzlinou (dvojnásobnou porcí:)) a mohli jsme se poučit, jak si v Mikulášovicích zvedají tržby. ;)

V Mikulášovicích věcí, jak rozhýbat kšefty :) (foto: Lenka)

Mezi Mikulášovicemi a Brtníky jsme se ještě zastavili u kaple Nejsvětější Trojice. Kaple je z roku 1742 podle plánů Hanse Jacoba Wähnera (je možné, že stavbu začal Zachariáš Hoffmann a Wähner ji dokončil). Stavba má trojboký tvar s konkávně vykrojenými nárožími. Do kaple vedou tři vstupy a jsou tu tři výklenky, ve kterých kdysi bývaly sochy... Dnes je vnitřek objekti v havarijním stavu a není tu vlastně nic než nepořádek. Přesto má toto místo "U pěti lip"báječnou atmosféru a stojí za krátké zastavení.

Kaple Nejsvětější Trojice za Mikulášovicemi (foto: Jirka)

Šluknovský výběžek je opravdu malebný kraj, docela málo obydlený a tak se tu naskýtají nádherné pohledy na hezké chaloupky a okolní krajinu... Jméno získal podle šestitisícového města Šluknova, tedy nejsevernějšího města České republiky. Od roku 1992 je tu městská památková zóna. Nejstarší zmínka o Šlunkově je z roku 1281. Původně se přiřazoval k Tolštejnskému panství Berků z Dubé, poté jej vlastnili. Již v roce 1359 se obec stala městem. Od roku 1618 je město v držení rodu Šlejniců za jejichž působení došlo k rozmachu města. Město trpělo svou "předsazenou" polohou, bylo drancováno vojsky, požáry, morovými vlnami a hladomory. Ve městě se nachází zámek, který byl přestavěný z původní tvrze. V roce 1986 vyhořel a pak 20 let chátral, ale dnes je opět turistům přístupný (tak se na něj někdy jindy můžeme těšit:)).

Ulička z náměstí ke kostelu (foto: Lenka)

Šluknov se jeví jako hezké městečko, ale jak se mi tak při procházení jeho ulicemi zdálo, turistický ruch tu zrovna moc nekvete... mnoho domů působí silně zanedbaným dojmem. No, je to tak asi na mnoha místech v českém pohraničí... :(

Ostnatý drát (foto: Lenka)

Prošli jsme se kolem kostela sv. Václava, který stojí na místě vyhořelého kostela z roku 1346. Hořelo zde třikrát v rozmezí necelého sta let a poté byl mezi lety 1711 - 1714 barokní jednolodní kostel, který zde stojí dodnes. Návrh kostela zhotovil neznámý italský architekt a stavitelem naopak známý Zachariáš Hoffmann. Věž kostela vznikla později - v letech 1715 - 1722. Interiér je zdoben dřevořezbami a sochami českých světců (nutno si uvědomit, že se nacházíme v německém pohraničí). U ohradní zdi je několik empírových náhrobků.

Náhrobek vedle kostela (foto: Lenka)

... ten na kříži... (foto: Lenka)

Kostel sv. Václava ve Šluknově (foto: Jirka)

Na náměstí je nejvýraznější secesní budova Domu kultury s věží, dům stojí na místě nejstarší restaurce a hotelu "U jelena". V nedávné době byla na původní místo vrácena empírová kašna z roku 1798 z jediného kusu kamene. Kousek od ní je morový sloup z roku 1757.

Náměstí s morovým sloupem (foto: Jirka)

Řekla bych, že na jeden den jsme toho viděli až docela dost a byl nejvyšší čas vrátit se do našeho provizorního domova...

Další informace:
- www stránky města Mikulášovice
- www stránky města Šluknov
- www.hrady.cz - kostel sv. Mikuláše, Tanečnice, kaple Nejsvětější Trojice, zámek Šluknov

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)