sobota 29. srpna 2009

Janov a okolí

Další den pro nás začal fotografickou výpravou - nicméně, i když se to tak nezdá, bylo to ve službách geologie. :) Potřebovali jsme vyfotit kulisu Stříbrných stěn, která se táhne zhruba v prodloužení skal okolo Pravčické brány směrem přibližně západním směrem... Uf, snad jsem to napsala správně, když jsem se na to tak soustředila. Zdálo se, že je mírně pod mrakem a že slunce nesvítí, což je pro focení skal fajn, protože stíny zastírají struktury pískovců.

Nu, jako nejvhodnějsí se nám zdálo okolí Janova, cca 3 km vzdušnou čarou od skal. A nejlepší bylo stanoviště na nevýrazném vrcholku Janovského vrchu (346 m. n. m.). Focení proběhlo v pořádku, až na vykukující sluníčko (hm, to počasí se prostě pořád musí vrtkavě měnit:)). A pak už vylezlo sluníčko úplně a obloha celá zmodrala a bylo prostě krásně! :)

Modrá a zelená v Janově :) (foto: Jirka)

A nám se naskytl výhled na skalní kulisy nejen okolo Pravčické brány, ale i na německé Schrammsteine a směrem k Děčímu na Děčínský Sněžník s vyčnívajícím prstíkem rozhledny a druhou výraznou stolovou horu Zschirnstein. Ach jo, začíná se mi tento kraj docela dostávat pod kůži...

Bělásek (foto: Lenka)

... Při pohledu na mapu zjistítě, že tato náhorní planina (ve významu silně přeneseném:)) je zřejmě hodně větrná. Je zde několik větrných mlýnů holanského typu, my jsme navštívili jenom ten v Janově, který už dávno slouží místo mletí mouky rekreantům. Zvláštní mít místo chaty tuto zvláštní kruhovou stavbu. :) Další jsou v Arnolticích a v Růžovém ten má dokonce i lopatky a slouži jako penzion a restaurace, no... :)

Dřívější větrný mlýn v Janově (foto: Jirka)

Vážky (foto: Lenka)

Už cestou k Janovu jsme si v lese všimli kamene opracovaného do povědomého tvaru... ano, byl to smírčí kříž, takže nám to nedalo a museli jsme u něj zastavit a blíže si ho prohlédnout. V české republice je těchto památek asi přes 2 300. Byly stavěny na místech zločinů nebo neštěstí jako památka vyrovnání s pozůstalými oběti (tzv. smírčí právo). Na kameni je vytesán meč a letopočet 1792 ...

Smírčí kříž mezi obcemi Růžová a Srbská Kamenice (foto: Jirka)

... Pro tento den to ještě nebylo všechno, za dalšími úkoly jsme se už ale přesunuli jinam... :)

Další informace:
- smírčí kříže

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)