sobota 11. října 2008

Praha fotografická...

Páteční den se vydařil a byl naplněn kultůrou (která večer byla plná kultů:)). Vydali jsme se do Karolina na výstavu fotografií World Press Photo. Jedná se o putovní výstavu a v České republice se soubor snímků zastavil v období 19.září - 12. října. K vidění toho byly vítězné fotografie z mnoha kategorií, největší část výstavy byla věnována válečným konfliktům a vlastně "zlu" mezi námi a sociálními dopady na obyčejné lidi žijící v postižených oblastech. U některých fotek člověka mrazilo... Zvláštní pocity... Vítězná fotografie WPP 2007 se věnuje konfliktu v Afghánistánu (autor: Tim Hetherington, GB, pro Vanity Fair).

Výstava Wolrd Press Photo - Křížová chodba v Karolinu (foto: Jirka)

V prostorách Křížové chodby Karolina, kde se výstava konala, se mohlo fotit, takže jsme toho malinko využili:) Nejzajímavější "věc" jsem si objevila až na konci výstavy, ale pobavila mě, takže se na to můžete podívat i vy, pokud chcete:). Fotografie od Davida Liittschwagera (USA, pro National Geografic) a jsou u nich doslovné popisky: "Mořská voda se hemží životem, často mikroskopickým. Mořská mikrofauna z oceánu poblíž Havaje je tady zaostřena zblízka". Na obrázku jsou vyfoceny fotografie, tak doufám, že to není považováno za porušení autorských práv, ale mě se to prostě moc líbí:)... Nahoře je "Potěr mečouna neměří ani 2,5 cm, přesto doroste do třímetrového obra". Dole pak je " Štíhlá mola, druh slunečnice perské, které v dospělosti dosahuje délky přes půl metru".

Mikroskopický rybí potěr - vypadá spíš jako mimozemský :) (foto: Lenka a původně David Liittschwager)

Nevýhodou výstavy je snad jen velký počet návštěvníků, ale s tím se nedá nic dělat... Možná by to bylo lepší, kdybychom tam šli ve všední den dopoledne... a ne v pátek odpoledne:).

Potom jsme se zvolna vydali směr Anděl, ale ještě jsme se šli projít přes Staroměstské náměstí, které taky bylo v obležení turistů:) Snad se jim u nás líbí:)) Cestou jsme tak trochu fotili (jak jinak taky;). Asi nemá cenu psát popisky ke všem fotografiím, takže spíš necháme mluvit fotky samotné:))

Dav lidu všelijakého světového a kostel sv. Mikuláše (foto: Lenka)

Staroměstské náměstí - Týnský chrám a sousoší s Mistrem Janem Husem (foto: Lenka)

Pražský hrad (foto: Jirka)

Nejznámější most u nás... s krásnou mosteckou věží (foto: Jirka)

A to by bylo asi tak všechno:)... Už jsme museli jet domů - přeci jen nás ještě čekal koncert buránka Xaviera Baumaxy - to od něj je písnička Kultůra je plná kultů:)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)