pondělí 11. srpna 2008

Zámek Konopiště

Konopiště původně byl hrad - založen asi b roce 1294 pražský biskup Tobiáš z Benešova. Původní stavba se podobala francouzské pevnosti a měla parkán, obranné věže, čtyři brány a padací most. Od roku 1327 patřila stavba Šternberkům a to po necelých 300 let. Mezi 17. a 19. stoletím se Konopiště ocitá v držení např. Hodějovských z Hodějova, Albrechta z Valdštejna (jen na krátkou dobu), Michnů z Vacínova, Vrtbů z Vrtby, Lobkoviců atd.

Konopiště v odstínech šedi (foto: Lenka)

Přestaveb se budovy dočkaly už koncem 15. století Jiřím ze Šternberka a pak také počátkem 17. století za vlastnictví Hodějovských z Hodějova. Vrtbové pak v 18. století budovy proměnili podle renesanční módy a zvyklostí.


V roce 1887 koupil panství František Ferdinand d'Este, budoucí následník císařského trůnu. Stal se posledním majitelem, nechal zámek přestavět a okolí nechal upravit jako parky a zahrady (z jeho popudu byla založena Růžová zahrada). Do zámku umístil rozsáhlé dědictví i svoje vlastní sbírky. Do dnešní doby se zachovaly interiéry v podstatě tak, jak je František Ferdinand zanechal (28. června 1914 byl na něj a jeho ženu Žofii spáchán atentát v Sarajevu, což byla záminka k rozpoutání světové války - ale to snad všichni ze školy víme).

V roce 1921 přešel zámek do vlastnictví státu, ale za II. světové války zde byl hlavní štáb jednotek SS. Po osvobození byl zámek opět zpřístupněn veřejnosti.

Dnes Konopiště nabízí několik prohlídkových okruhů (salony severního křídla, salony jižního křídla a soukromé pokoje Františka Ferdinanda) během kterých máte možnost vidět sbírky loveckých trofejí z celého světa, soubory zbraní a brnění, ale i nábytek a vycpanou medvědici Dášu... Dalšími místy, která můžete navštívit, jsou muzeum sv. Jiří, Střelnice, skleníky a jsou tu pořádány různé výstavy.

Zámek z pohledu od rybníka (foto: Lenka)

Okolí Konopiště nabízí krásnou procházku okolo Konopišťského (zámeckého) rybníka... A dlužno dodat, že je tu krásně v kteroukoliv roční dobu... :))

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)