neděle 6. července 2008

Plzeňsko - V. část

Výlet na jihozápad se nachýlil ke svému poslednímu dni... Je pravda, že první pamětihodnost tohoto dne nepatří až tak moc k "Plzni", ale už spíš k Šumavě... Ale taky je fakt, že jsme tam ani já, ani Jirka, nebyli, takže jsme to museli napravit:)

Švihov je vodní hrad - s částečně zachovalým vodním příkopem (sice jen z jedné strany hradu, ale utváří to výbornou atmosféru). Původně zde stála tvrz ze 14. století, koncem 15. a počátkem 16. století postavil Půta Švihovský z Rýzmberka nový hrad. V 16. století koupili hrad Černínové z Chudenic, v roce 1655 mel být hrad na popud Ferdinanda III. zbořen, k tomu však nedošlo a se zemí byly srovnány jen některé bašty (zbytky zdí viditelné dodnes). Hrad potom velmi chátral a byl využíván jako sýpka. Od roku 1950 se o hrad stará stát.

Brána k hradu Švihovu (foto: Lenka)

V nabídce jsou dvě prohlídkové trasy, "kuchyně" a "hradní" (tu jsme si vybrali i my). Součástí prohlídky je návštěva červené bašty, parkánu, ložnice hradní paní, kaple se zazděným mnichem, hodovní síň, zbrojnice... Moc hezká prohlídka:) Ale abych doplnila toho mnicha - ten prý byl zazděn za svůj nadmíru požitkářský styl života, ale protože byl tlustý, nevešel se tam a jedna část těla mu kouká... No, jo no... je to zadnice a prý si můžete pro štěstí strčit prsty do dírky. :)))
Na Švihově se mi moc líbilo a jsem ráda, že je ještě jedna prohlídková trasa v záloze na příští návštěvu. :))

Vodní hrad Švihov (foto: Jirka)

Po úchvatném Švihově se nám ještě tak úplně nechtělo domů, tak jsme si řikali, že se ještě zastavíme někde na okouknutí nějakých dalších krásných budov...
První volba padla na Červené Poříčí, kde podle mapy měl být zámek. Zámek jsme našli poměrně rychle, od Švihova je to kousek a stavba je hned vedle silnice. Akorát jsem si v mapě nepřečetla, že zámek není přístupný (snad zatím). Stavba je renesanční z roku 1611 a v 17. a 18. století byla barokně upravena. Jedná se o dvoukřídlou patrovou budovu s pětibokou věží s hodinami.

Červené Poříčí - v současné době zavřený zámek (foto: Lenka)

Okolo zámku je malý parčík a oplocená "louka"... Mohlo by z toho být pěkné místo, pokud se povede rekonstrukce, takže držíme palce. :)

Další zámek byl přístupný, ale přesto jsme se jen prošli malebným parčíkem a na prohlídku jsme nešli. :) Zámek Lužany je zas o něco dále od Švihova, ale tak jako Červené Poříčí leží na jednom silničním tahu směr Přeštice a Plzeň. Místo je spojené se jménem Josefa Hlávky, architekta, který v roce 1867 koupil původně renesanční zámeček (z roku 1570). V 80. letech ho novorenesančně přestavěl a vybudoval park podle vlastních návrhů. V té době se zámek stal sídlem České akademie věd a umění, dnes je tu památník Josefa Hlávky.

Zámek Lužany (foto: Jirka)

Nějak si nemůžu pomoct, ale hrady jsou prostě hrady a Lužany mě k další návštěvě asi nenalákaly... Nevim, jestli je to tím vědeckým ovzduším, co tam vládne...;))) nebo naší únavou, kdo ví... Jisté je, že Lužany vejdou do naší cestovatelské historie jako poslední zastávka před cestou domů:)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)